Brandmän i Newcastle lär sig teckenspråk

Foto: Adobe stock

I nordöstra England har räddningstjänsten vid Tyne and Wear Fire and Rescue Service lanserat ett utbildningspaket i teckenspråk för brandmännen i sitt distrikt. Detta för att förbättra kommunikationen med döva under nödsituationer och för att säkerställa att döva kan få information under krissituationer.

Utbildningspaketet släpptes i samband med Världshörseldagen den 3 mars och innehåller videomaterial med grundläggande tecken och fraser. Grundläggande tecken är exempelvis tecknen för mamma, pappa, hund, katt och tecken för olika rum i ett hus.

Initiativet är inspirerat av barn från två skolor i Newcastle. Räddningstjänsten har ett samarbete med två lokala skolor där elever med hörselnedsättning uttryckt oro över hur brandmän ska kunna hjälpa till under en nödsituation. Eleverna från de båda skolorna har gjort en video med nyckelfraser på teckenspråk som, enligt dem, skulle vara avgörande under en nödsituation. Fraserna är frågor som kan lokalisera en brand, frågor om antal personer på platsen och frågor om eventuella skador.

Steven Walker vid Newcastles brandstation säger att utbildningen är viktig för brandmännen eftersom det kan hjälpa till att rädda människors liv.

Tine Hedin

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *