Indiens första döva präst

Foto: Facebook/Thrissur archdiocese

I den södra indiska delstaten Kerala prästvigdes landets första döva präst i den katolska kyrkan. Det var Joseph Thermadom som prästvigdes och därmed är han den andra döva prästen i hela Asien, samt den 26:e i hela världen.

Ärkebiskop Andrews Thazhath utförde prästvigseln den 2 maj för Heliga Korsets diakon Joseph Thermadom, 38 år, i Thrissur, Kerala. Joseph, som kommer från Thrissur, studerade naturvetenskap innan han gick med i Heliga Korsets församling. Därefter studerade han teologi i USA vid de Dominikanska Missionärernas Döva Apostlar. Augusti 2023 avlade han sina sista löften. Församlingen framhåller att Josephs slutliga löften har gjort historia, eftersom han är den första döva personen som avlade sina slutliga löften i Indien.

Ärkebiskopen Andrew, som är ordförande för den katolska biskopskonferensen i Indien, hyllade den nye prästen som Guds utvalde från Trichurs ärkestift.  Joseph är utvald för det. ”Vi är glada och stolta,” tillade ärkebiskopen. I sin predikan refererade ärkebiskopen till profeten Jeremia och uppmanade Joseph: ”Joseph, säg inte att du är döv och dum. Mitt ord är i dig. Du måste göra vad jag säger. Dit jag säger, dit måste du gå.”

Indien har cirka 60 miljoner personer med hörselnedsättningar. Joseph vill nå ut till dem genom sin församling med böner på teckenspråk.

Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *