Vibrerande västar till publiken vid OS i Paris 2024

Foto: Adobe stock

I sommar arrangeras de olympiska spelen i Paris. Nu satsar Frankrike på att tillgängliggöra spelen för blinda och döva personer. Med syntolkning och vibrerande västar kan denna målgrupp vara delaktiga i det som sker i arenorna.

Dessa tekniska lösningar har redan använts vid andra evenemang. Dock är de fortfarande relativt sällsynta. Förhoppningen är nu att de genom de olympiska spelen ska öka användningen och spridningen av lösningarna så att sportevenemang blir mer tillgängliga.

Vibrerande västar har visat sig vara särskilt användbara vid idrottsarrangemang. De döva personerna som använder västen känner vibrationer på ryggen vid olika händelser. Vid en basketmatch vibrerar västen när bollen studsar, efter spelarnas rörelser eller när publiken jublar vid mål.

Organisationskommittén för de olympiska och paralympiska spelen i Paris 2024 har gjort klart att det kommer att finnas ljudbeskrivning tillgänglig vid vissa av sporterna. Vilka dessa sporter blir bestäms i samarbete med experter. Utöver det kommer det att finnas touchplattor där synskadade personer kan känna hur bollen rör sig på planen. Dessa touchplattor kommer att finnas vid olika utvalda bollsporttävlingar.

Tine Hedin

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *