Förra helgen hölls en internationell filmfestival för döva filmskapare i Tyskland. Prisutdelningen hölls på lördagen, där Della awards, ”dövas Oscars”, delades ut. Totalt var det nio olika kategorier som delades ut, bland annat bästa regi, bästa kortfilm, bästa manliga och kvinnliga skådespelare.
Della Award 2023 samlade döva skådespelare, producenter, regissörer och andra yrkesverksamma inom film, bio och visuell media. Festivalen och priserna syftar till att uppmärksamma prestationer inom detta område som ofta förbises och ge dem erkännande på en internationell nivå.
Under helgen visades 80 filmer där döva spelar en betydande roll framför eller bakom kameran. De bästa av dessa belönades på lördagen.
Den holländska dokumentären ”Imaginings” vann priset för bästa dokumentär. I filmen berättar poeterna sina berättelser på ett poetiskt sätt på nederländskt teckenspråk. De tar med tittaren på en resa in i sina upplevelser och tankar.
I en intervju sa festivalens huvudansvarige, Uwe Schönfeld, att totalt 2 643 bidrag hade mottagits. Han nämnde att det låter som mycket men cirka 2 500 hade endast undertexter. Detta motsvarar inte den tillgänglighet och erkännande som festivalen syftar till.
Under festivalen visades filmer som den amerikanska långfilmen ”No Ordinary Hero” om ”Super Deafy”, en superhjälte. Det är den första kommersiella filmen producerad av en döv exekutiv producent, John Maucere, och regisserad av en döv regissör, Troy Kotsur.
Det fanns också dokumentärer om missbruk i dövskolor, en döv muslimsk kvinna som blir gravid under pandemin. Den tyska dramafilmen ”You Will Hear” från 2022 visades också, där de två döva skådespelarna Anne Zander och Benjamin Piwko spelar huvudrollerna.
Den 43-årige Piwko är entusiastisk över att kunna utbyta idéer med andra internationella döva inom filmbranschen. Han ser festivalen som en möjlighet att visa för omvärlden att döva är helt normala människor som gör normala saker.
Uwe, som är CODA och gift med den döva regissören Christina Schönfeld, sa att det har varit alltmer samarbete med olika produktionsbolag och castingföretag de senaste månaderna. Det blir allt tydligare vad döva behöver och hur de bör stödjas i sitt arbete inom filmbranschen. Det är inte acceptabelt att hörande lär sig teckenspråk för att sedan framträda som döv på TV.
En döv person på en filmplats behöver annat stöd än resten av gruppen. Nu finns det positionen ”Deaf Supervisor”. En slags medlare på platsen för att säkerställa att kommunikationen fungerar och att alla känner sig förstådda och bekväma på arbetet. Den döva övervakaren ser också till att det inte finns felaktiga regiinstruktioner i manuset, till exempel: ”Det är en hög knackning. Pappa och sonen (som är döv) vänder sig mot dörren samtidigt och ser rädda ut.”
Oscar-vinnaren Troy Kotsur och Lauren Ridloff kom från Amerika till Tyskland. Kotsur visade sin produktion på filmfestivalen. Ridloff medverkade i serien ”The Walking Dead” och är superhjälten Makkari i Marvel-filmen ”Eternals”.
Ridloff bekräftar den rädsla som finns för att arbeta med döva. ”Många människor förminskas och bortses från i Hollywood men det finns plats för alla vid bordet, kom och anslut er till oss. Jag hoppas att min närvaro i Hollywood visar det och att jag också är här. Om jag kan vara här, kan andra också vara här.”
Skrivet av Jos de Winde, Dnieuws
Översatt av Kenny Åkesson
www.teckenrapport.se