Internationella teckenspråkslärarkonferens i Skottland

Foto: Signs@HWU

Edinburgh, Skottland, fick äran att arrangera den fjärde internationella teckenspråkslärarkonferens, LESICO 4, den 20–22 oktober. Dagen innan var de även värd för det Europeiska nätverket för teckenspråkslärare, ENSLT, som hade sin generalförsamling där bland annat en ny styrelse valdes fram.

23 länder deltog i den fjärde LESICO och programmets innehåll bestod av över 20 olika föreläsningar om ungefär 20–40 minuter vardera. Ämnen som togs upp var bland annat om erkännanden av teckenspråk i Europa, utmaningar och bra övningar vid en digitalundervisning i teckenspråk ur elevers perspektiv, hur man undervisar i turtagning, erfarenheter från utveckling till införandet av Signomodellen för att lära sig norskt teckenspråk, brist på resurser för minoritetsgrupper.

Förutom föreläsningar hade de även workshops som handlade om införandet av Gemensam Europeisk Referensram för språk (CEFR) för just teckenspråk i Europa – framgångar och utmaningar, politiskt korrekt vid teckenspråksundervisning samt förståelse av metoder vid andraspråksinlärningar.

De tidigare LESICO har varit i Prag, Paris, Bern och nyss Edinburgh.  Den femte LESICO kommer att ske i Portugal 2026.

Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *