Irlands första döva barrister

Foto: Adobe stock

Sofiya Kalinova är den första döva barristern i Irland som använder irländskt teckenspråk, ISL, när hon utför sitt arbete inom juridik.

I bland annat Irland, England och Wales har endast medlemmar i den enda yrkesgruppen rätt att föra talan i domstolar och de bär titeln barrister.Sofiya fick en examen från University College Dublin (UCD) och King’s Inns, där hon också var den första döva personen som blev antagen. Hennes prestation uppmärksammades när chefsdomaren Donal O’Donnell kallade henne till the Bar of Ireland den 12 oktober. Efter en kamp har hon nu alltså fått en plats inom det juridiska yrket.

Trots framgången har Sofiya inte haft en enkel resa. Hon blev till exempel tillsagt att hon skulle behöva betala för sin tolk för att kunna delta i en kurs vid Griffith College, en kurs som var avsedd för att förbereda studenter inför inträdesproven till King’s Inns. Hennes strid för rättvisa stöddes av Irish Human Rights and Equality Commission. Dessutom tilldelades hon tidigare i år  € 3 000 av en kommission för arbetsrelationer för att kunna betala tolkarna.

Sofiya har engagerat sig i ideella organisationer i över ett decennium och är medgrundare till European Deaf Students’ Union. Hon ser sin prestation som ett viktigt steg mot en juridik i Irland som främjar inkludering och mångfald och uppmanar till att fortsätta bryta ner barriärer och göra framsteg tillsammans.

Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *