Nunnor anklagas för övergrepp på döva barn

Foto: Adobe stock

Teckenrapport berättade den 20 oktober om en uppmärksammad rättegång i Argentina där en trädgårdsmästare i Argentina dömdes för våldtäkt. Nu har även ett parallellt fall tagits upp i en rättegång där två nunnor och sju andra kvinnliga anställda vid samma institution anklagats för sexuella övergrepp och våldtäkt mot barn.

Samtliga kvinnor var anställda vid den religiösa institutionen för döva barn, Antonio Próvolo i Mendoza, Argentina och samtliga frikändes från anklagelserna. Denna dom avslutar en två och ett halvt år lång rättegång som har chockat Argentina där även påven Franciskus hör hemma.

Flera anställda vid institutionen greps efter att anklagelser om övergrepp dök upp 2016, vilket ledde till att institutionen stängdes. 2019 dömdes två präster, Horacio Corbacho och Nicola Corradi, som hade ansvar för barnen på skolan, till över 40 års fängelse var för sexuella övergrepp mot ett 20-tal minderåriga barn som var mellan fyra och 17 år när brotten begicks. I den senaste utredningen fokuserade man på de påstådda övergreppen mot 11 offer, där över 400 förhör hölls och över 100 vittnen vittnade. Detta ledde till att bland annat en trädgårdsmästare dömdes till 18 års fängelse.

I rättegången mot två nunnor och sju andra kvinnliga anställda frikändes samtliga av en panel bestående av tre domare. De två nunnorna heter Kumiko Kosaka och Asunción Martínez. En av offrens föräldrar, Ariel Lizarraga, beskriver domen som ”total orättvisa” och anklagade den katolska kyrkan för att konspirera för att ”städa upp fläcken” av tidigare anklagelser om övergrepp.

Försvarsadvokaterna har meddelat att de planerar att överklaga domen till högre domstolar och internationella organ när skälen för domen har offentliggjorts. Samtidigt har offrens familjer kämpat för rättvisa och avslut på det tabu som omger anklagelser mot präster i Argentina och runt om i världen.

Denna skandal har varit en del av en bredare våg av sexuella övergreppsskandaler som har drabbat den katolska kyrkan över hela världen de senaste åren. Skolan, som grundades 1995 och erbjöd gratis utbildning till döva och hörselskadade barn, ansågs tidigare vara ett av de bästa centren som specialiserat sig på hörselnedsättning i Argentina.

Mona Riis

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *