Irlands första teckenspråkskafé

Foto: Deaf Village Ireland

Irland har nu fått sitt första teckenspråkskafé i Dublin. En plats där döva kan samlas, dela erfarenheter och uttrycka sin kulturella identitet. Deaf Café, som invigdes i Deaf Village Irelands lokaler i Cabra, vill symbolisera inkludering, egenmakt och kulturellt bevarande.

Det nybildade kaféet som öppnade den 2 december är utvecklat genom ett samarbete mellan Deaf Village Ireland och caféägarna The Mad Brothers. Kaféet strävar efter att vara såväl en samlingsplats som en plats där möjlighet ges till sysselsättning och distansarbete för döva samhällsmedlemmar.

Deaf Café blir också ett pedagogiskt centrum som främjar acceptans, medvetenhet och förståelse för dövkulturen. Genom användning av interaktiv teknik kommer kaféet att erbjuda möjligheter att lära sig irländskt teckenspråk, ISL, på plats. Pekskärmar gör det möjligt för kunderna att enkelt beställa kaffe, delta i samtal och möta vänner.

Anne Coogan, ordförande för Deaf Village Ireland, beskrev initiativet som ett sätt att förnya utrymmet för gemenskap. Kaféet har även ett samarbete med döva konstnärer för att visa upp konst och belysa dövas historia och kamp. Det hela möjliggjordes genom en investering på 100 000 euro från Community Centre Investment Fund, CCIF. Landsbygds- och samhällsutvecklingsminister Heather Humphreys invigde kaféet och betonade dess unika och inkluderande natur. Hon framhöll också projektets bredare syfte att stödja arbete, distansarbete och bidra till integration och inkludering inom samhället.

Deaf Café representerar inte bara en plats för kaffe och möten utan också ett kraftfullt verktyg för att främja kulturell förståelse och stödja samhällsintegration.

Tine Hedin

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *