Kanadensisk komedi skriven och framförd av döve D.J. Demers

Foto: Ian Watson, CBC

Den 9 januari hade komediserien ”One More Time” premiär på CBC i Kanada. I serien spelar D.J. Demers rollen som en chef för en second-hand-butik med sportartiklar. Serien utforskar vardagen för chefen och hans brokiga team, där hörselnedsättningen ibland blir en källa till komiska situationer. I pilotavsnittet går chefens hörapparater sönder, vilket tvingar honom att läsa på läpparna med blandade resultat.

D.J. Demers, den 37-årige komikern från Kitchener, Ontario i Kanada är känd för sitt självironiska och underhållande tillvägagångssätt i stand-up-världen. D.J. har en grav hörselnedsättning sedan fyra års ålder och har hittills undvikit att göra sin hörselskada till en central del av sitt komediskapande. Nu, med sin nya CBC-sitcom ”One More Time,” använder han sitt liv och sin hörselnedsättning som inspirationskälla.

”Jag ville inte att det skulle vara en gimmick eller en krycka. Men när du känner dig säker på dina förmågor tänker du: ’Jag ska hitta ett sätt att göra det här roligt, och det är en stor del av vem jag är” säger D.J. till tidningen The Hamilton Spectator och fortsätter: ”Hörapparater dör ganska lätt. Om du är hörselskadad måste du vänja dig vid det faktum att om det regnar eller du svettas kommer du att bli döv”.

Serien har D.J. skrivit tillsammans med Jessie Gabe. De utforskar hur vardagen ter sig när man driver en second-hand-butik och flätar in humor i de dagliga hindren. Gabe säger att de satsade på stora svängar och komiska risker för att skapa en show som gör tittarna glada och får dem att fly verkligheten för en stund.

För D.J. är det en ny utmaning att både skriva och skådespela i samma serie. Han hoppas att serien inte bara underhåller utan också ger positiv representation för personer med hörselnedsättning då han tidigare inte sett en framträdande roll på TV ha hörapparater. Han säger till The Hamilton Spectator att han hoppas att någon 10-årig kille som tittar på TV ser honom med hörapparater och känner någon form av positiv inställning till dem.

D.J:s har synts på stora scener som ”America’s Got Talent” och ”The Tonight Show with Jimmy Fallon.” För D.J. är det en möjlighet att genom humor visa att hörselnedsättning inte behöver vara ett hinder för att skapa glädje och gemenskap.

”One More Time” sänds tisdagar på CBC.

Tine Hedin

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Maria Norberg

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *