Lärare vid Kenyansk dövskola nominerad till Global Teacher Prize

Foto: Neon

Millicent Cassianes, en lärare från BL Tezza Special School for the Deaf i Karunga i Kenya har nominerats till Global Teacher Prize 2023. Millicent är en av finalisterna som har kvalificerat sig till den slutliga omgången av bedömningen för priset. Priset är värt 148 miljoner kenyanska shilling, vilket motsvarar ungefär 11 miljoner kronor.

Millicent tog examen från Narok Teachers Training College. Hon ville hjälpa barn med särskilda behov i sin by, då dessa barn var utan tillgång till utbildning och förblev fattiga. Att som barn leva i fattigdom kan riskera en förlorad barndom samt utestängning från exempelvis sjukhus och skolor. Millicents föräldrar var lärare så hon blev inspirerad att läsa specialpedagogik för att kunna hjälpa denna utsatta grupp.

Millicent jobbade tidigare vid två olika skolor. Hennes arbete med barn med särskilda behov förde henne så småningom till BL Tezza Complex Primary school. Här träffade hon 60 barn som bodde på ett barnhem i Dala Kiye. Alla barnen var hiv-smittade och runt en tredjedel hade en svår hörselnedsättning och led dessutom av infektioner. Millicent bestämde sig då för att besöka olika sjukhus för att lära sig behandla dem genom att rengöra öronen och administrera mediciner.

Merparten av dessa barn kunde inte läsa eller räkna, så Millicent skapade ett individualiserat utbildningsprogram för att ta itu med barnens inlärningssvårigheter. När ryktet om henne spreds kom fler döva som hade gömt sig i samhället fram till henne. Millicent började då lära sig kenyanskt teckenspråk och tog ett banklån för att kunna köpa mark att bygga en dövskola på. Idag studerar över 120 elever på dövskolan. 

Finalen sker den 8 november i Frankrike. Om Millicent vinner kommer hon bli den andra personen från Kenya som vinner priset efter Mr Tabichi som blev den första afrikanska person att vinna priset år 2019.

Jade Osbeck

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *