Första döva advokaten vid Högsta domstolen i Indien

Foto: Times of India

I slutet av september framträdde Sarah Sunny, 27 år, i Högsta domstolen i Indien. Hon gjorde det då som den första döva advokaten. Deltagandet är en dröm som gått i uppfyllelse berättar Sarah. Hon har haft en önskan om att delta i en rättegång i landets högsta domstol men trodde aldrig att det skulle ske redan nu.

Sarah Sunny är uppvuxen med två döva syskon. Hennes föräldrar ville inte att barnen skulle gå i specialskola för döva. Under lektionerna fick Sarah därför läsa på läpparna och ta hjälp av sina klasskamrater. Hon fick mycket hjälp av sin mamma i skolan men när hon började studera till advokat kunde mamman inte hjälpa till längre. Hon fick istället stöd från en vän och sina syskon. År 2021 tog Sarah examen och praktiserade sedan som advokat. Praktiken gav henne mer självförtroende och mod att vara en förebild för andra med funktionsvariationer.

Vid rättegången hade Sarah två teckenspråkstolkar, något som är dyrt i Indien. En teckenspråkstolk kostar ungefär 1 000 Indiska rupier per timme att jämföra med en genomsnittslön som är på 1 595 Indiska rupier per dag.

Sarahs kollega, Sanchita Ain, säger att Sarah har brutit mot många stereotypiska uppfattningar. Sanchita menar att det här kommer att uppmuntra många döva studenter att läsa till advokat. Det Sarah har gjort leder också till att rättssystemet kan göras tillgängligt för döva. Högsta domstolens chefsdomare som ledde rättegången där Sarah medverkade har tidigare krävt ökad tillgänglighet och inkludering av personer med funktionsnedsättningar inom det Indiska rättssystemet.

Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *