Mexikansk jubileumsföreställning av döva

Foto. Adobe stock

I februari spelas en jubileumföreställning av det mexikanska teatersällskapet Seña y Verbo. I 30 år har sällskapet producerat över 20 föreställningar och nu gör de en nytolkning av Sor Juana Inés de la Cruzs dikt ”Primero sueño” (Jag drömmer först).

Jubileumsföreställningen heter ”Yo despierta” (Jag vaknar) och är en sammanfattning av de tre decennier som teatersällskapet engagerat sig för konstnärlig excellens och inkludering. Föreställningen blir inte bara en hyllning till det förflutna utan också en brygga till framtiden då teatersällskapet fortsätter sträva för en ökad medvetenhet om döva.

Eduardo Domínguez, nuvarande chef för företaget och den första döva regissören för ett teatersällskap i Mexiko berättar i en intervju med tidningen Milenio att hans inträde i teatersällskapet förändrade hans liv. Han berättar om isoleringen som barn och hur teatersällskapet blev en livsförändrande plattform. Teatersällskapet erbjuder workshops och castings och möjliggör på så sätt fortfarande utveckling av nya talanger bland döva.

Eduardo understryker att teater och workshops fungerar som en plattform för att motverka diskriminering och höja självkänslan bland döva. Samtidigt betonar Eduardo vikten av ökad medvetenhet och ökade resurser. Eduardo pekar på tolkbristen i Mexico och framhåller behovet av att anpassa utbildningsprogram för att bättre stödja döva studenter.

Tine Hedin

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *