Ny dokumentärfilm om kampen för döva barns utbildning

Foto: Hot Docs

Den nya spanska dokumentärfilmen ”Flygande Händer” som handlar om den långvariga kampen för utbildning bland döva barn, visades på Hot Docs festivalen i Kanada den 1-2 maj. Hot Docs festivalen är en kanadensisk internationell festival för dokumentärfilmer.

Den 78 minuter långa dokumentärfilmen regisserades av Marta Gómez och Paula Iglesias och utforskar det motstånd och den diskriminering som döva barn och deras familjer möter. Samtidigt lyfter filmen framgångarna i en skola som arbetar för att bryta ner fördomar och erbjuda en inkluderande miljö för döva barn.

Handlingen centrerar kring mamman Aniqa och hennes strid för att ge sin döva dotter, Narjis, en värdig utbildning. Konfronterad med socialt stigma och fördomar tar Aniqa steget att grunda en skola för döva barn och kämpar för att övertyga andra föräldrar om utbildningens betydelse. Filmen skildrar även glädjen och stoltheten hos döva barn när de lär sig och kommunicerar genom teckenspråk.

”Flygande Händer” är inte bara en berättelse om motstånd, utan också en hyllning till viljan att förändra och skapa ett mer inkluderande samhälle. Inspelad i den vackra naturen i Pakistan och med ett gripande berättande visar filmen kampen för jämlikhet och förbättrade förhållanden för kvinnor och barn.

Mona Riis

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *