Pris till en döv terapihund

Foto: Philadelphia Inquirer

En amerikansk organisation som fokuserar på att förebygga misshandel av hundar delade i oktober 2023 ut priset ”Årets Hund” till en döv pitbull vid namn Cole.

Cole har lärt sig kommandon på amerikanskt teckenspråk (ASL) och är en hjälte för många skolbarn som han besöker. Hans ägare Chris Hannah är musiklärare på en grundskola i USA. Chris adopterade Cole i april 2017. När Cole såg sin nya ägare Chris för första gången hoppade han in i Chris famn och tittade honom rakt i ögonen.

Redan från början förstod Cole de vanliga kommandon som man lär en hund, som att sitta, lägga sig och stanna. Efter en tid lärde sig Cole och Chris att använda ASL som kommunikation, med hjälp av Chris döva kusin.

Barnen på Chris skola var först nyfikna på den nya valpen men sen började de prata om viktiga ämnen som vad det innebär att till exempel vara döv och vad någon med en funktionsnedsättning behöver. Barnen lärde sig om acceptans och diskuterade fördomar och diskriminering. En dag bar barnen T-shirts med texten: ”Cole, den döva hunden, lyssnar med sitt hjärta.”

Cole och Chris har blivit inbjudna att föreläsa på andra skolor. Cole kommer då klädd som en superhund och sprider budskapet: ”En funktionsnedsättning är inte vad du inte kan, utan en superkraft.” Cole är nu en certifierad terapihund och har börjat jobba som volontär med veteraner och på hospice.

Chris är glad för priset och säger att många terapihundar är tränade för att hjälpa bara en eller ett fåtal personer men Cole är älskad av hundratals elever.

Giuseppe Strano, Il Labiolettore

Översatt och redigerad av Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *