Döva i Zimbabwe utbildas för att bekämpa falska nyheter

Foto: Adobe stock

Döva i staden Bulawayo i Zimbabwe har genomgått en utbildning för att aktivt motverka spridningen av falska nyheter, desinformation och felaktig information.

Utbildningen, som arrangeras av den lokala organisationen Community Podium, riktar sig till döva i Bulawayo.  

Sihlobo Bulala, utbildningsansvarig hos Community Podium, förklarar att syftet med utbildningen är att lära personer med funktionsnedsättningar att identifiera och bekämpa falska nyheter. ”Människor med funktionsnedsättningar, som till exempelvis döva, har ofta begränsad tillgång till information eftersom många kommunikationskanaler inte är anpassade efter deras behov. Detta gör dem mer sårbara för falska nyheter”, förklarar Sihlobo för tidningen The Standard.

Deltagarna har upplevt utbildningen som positiv. Tsungirirai Tsikira från Deaf, Arts, Culture and Entertainment betonar att det är viktigt att bekämpa felinformation och dess skadliga effekter på samhället.

En av deltagarna, Annitha Makoni, berättar att detta var hennes första utbildning om att granska falska nyheter och att hon nu tänker dela kunskapen med sina nära och kära.

Community Podiums utbildning är ett steg mot att skapa ett mer inkluderande informationssamhälle. Genom att ge döva kunskap om hur man får tillgång till korrekt information hoppas de att utbildningen kan leda till att spridningen av falska nyheter och dess negativa konsekvenser för samhället minskar.

Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *