Snart har You too premiär

Foto: Riksteatern Crea

Teckenrapport fick möjlighet att närvara vid en förhandsvisning av Riksteatern Creas nya föreställning ”You too”. Den officiella premiären är nu på onsdag, 17 januari och sker digitalt via Zoom. I föreställningen är Josephine Kirkegaard och Winona Guyon skådespelare, regisserade av Mindy Drapsa.

Föreställningens scen utspelar sig i ett Zoom-samtal vilket gör att vi tittare får en känsla av att vi bevittnar ett privatsamtal mellan reportern och ordföranden som tar upp ett tabubelagt ämne; kvinnovåld. Ämnet som tas upp är viktigt i dagens samhälle och det ligger i tiden att göra en produktion om ämnet. Föreställningen kan vara jobbig att se för somliga på grund av eventuellt igenkännande men också tankeväckande för andra då man kan fundera över den våld som finns i nära relationer runt sig.

Det är första gången vi får se en digital produktion av Riksteatern Crea, via Zoom. Det innebär att man kan välja var man vill se föreställningen. Det känns annorlunda att se en föreställning via Zoom om man jämför det med en föreställning på scen men det fungerar då ämnet och miljön känns helt rätt i sammanhanget.

Riksteatern Crea beskriver föreställningen så här: ” Den svenska journalisten Sara gör en digital intervju med Camille, ordförande i en fransk skyddsförening för kvinnor. Samtalet som ursprungligen var tänkt att handla om våld i hemmet, utvecklas snabbt till en förtrolig diskussion. Samtalet kretsar kring hur det är att leva i en destruktiv relation när man tillhör en minoritetsgrupp, i detta fall den döva minoriteten. Tillsammans reflekterar kvinnorna över vilka konsekvenser som kan uppstå på grund av den tystnadskultur som omger dövsamhället.
En central fråga uppstår – finns det en väg ut ur en destruktiv relation? Under samtalets gång kommer djupt dolda hemligheter upp till ytan. Vem är egentligen offret och vem är förövaren – vad är det som inte får berättas? Det visar sig att inget är som de båda kvinnorna förväntat sig.”

Skådespelarna skildrar sina roller på ett bra sätt som är gripande. Den dansk-svenska skådespelaren Josephine visar på ett talangfullt skådespeleri trots att detta är hennes första teaterföreställning.

Den här föreställningen är ett samarbete mellan Riksteatern Crea, International Visual Theatre och CinéSourds och framförs på internationella tecken. Föreställningarna kommer att sändas vid nio tillfällen.

Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

www.teckenrapport.se

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Maria Norberg

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *