Thor hemkommen från Finnkampen

I helgen som var utspelades Finnkampen på Stockholms stadion. En landskamp där de bästa i varje friidrottsgren får chansen att mötas. I det svenska herrlaget deltog spjutkastaren Theodor Thor, som första döva deltagare någonsin.

Nyligen vid Friidrotts EM i Polen tog Theodor Europarekordet för döva i spjut, med ett kast på exakt 71 meter. Kastet innebär att Theodor rankas som tredje bästa svensk och därmed kvalificerades han till Finnkampen som gick bara veckan efter. Teckenrapport har bjudit in Theodor till studion för att lyssna till hans erfarenheter från Finnkampen.

Theodor berättar att han visste i Polen att ett kast runt 70 meter kunde räcka till en placering i Finnkampen, men att han inte var säker där just då när han kastade sitt 71-meterskast. Uttagningen blev klar först två dagar senare. Att bli uttagen med så kort varsel tillhör inte det vanliga. Det första Theodor fick göra var att förse Friidrottsförbundet med de uppgifter de behövde om honom, som klädstorlek, ankomsttid och eventuella allergier, bland annat. Under dagarna som var kvar till Finnkampen fokuserade Theodor på träningen, på att vara i fysisk och mental form när det var dags.

Alla i landslaget blev ditkallade på fredagen och fick sedan åka hem på söndagen eller måndagen. Under fredagen hade de lagmöte, fick hämta ut sina nummerlappar och kläder samt lämna in redskapen, i Theodors fall spjuten för granskning. Därefter hade de chans att umgås.

Att vara en del av det svenska landslaget i ett sådant sammanhang ingav en känsla av att ha presterat och gjort något bra, berättar Theodor. En milstolpe var nådd. Han fick chansen att lära känna de andra i landslaget som de personer de är bakom det vi ser på teve.

Natten innan tävlingarna var Theodor övertaggad och hade svårt att sova, men sen när dagen var kommen och spjutkastarna ätit tillsammans och värmt upp så lugnade det sig.

Tävlingsresultatet under Finnkampen blev för Theodor 67,94 meter, vilket han inte är helnöjd med då han haft högre förväntningar. Han säger att han kanske om ett tag kommer att vara nöjd, men inte just nu så nära inpå. Situationen var för Theodor helt ny med så mycket publik i kombination med en mental trötthet efter EM. Något som grämer Theodor är hans första kast, som han tror var mycket längre men som underkändes på grund av ett minimalt övertramp.

Samtidigt som spjuttävlingarna pågick, pågick stavhoppningen för herrarna där världsstjärnan Armand Duplantis deltog. Theodor och de andra spjutkastarna fick se stavtävlingarna på väldigt nära håll, vilket Theodor tyckte var häftigt. Att se hur snabbt Armand sprang förbi och vara på samma plats samtidigt. Dock behöll Theodor lugnet och kunde fokusera på sin egen tävling.

Spjuttävlingarna var allra sist och totalresultaten för de svenska och finska herrarna var lika, vilket ledde till att spjuttävlingen var direkt avgörande för hela Finnkampen. Inför Jakob Samuelssons sista kast fick spjutkastarna veta genom tävlingsspeakern att om Jakob kastade bättre än en finländare skulle han avgöra allt. Theodor berättar att han försökte tagga upp Jakob och när han kastade långt såg alla direkt att det var ett avgörande kast. Känslan när stadion kokade beskriver Theodor som mäktig.

Härnäst är det en tre veckors viloperiod som väntar innan träningen för nästa tävlingssäsong som börjar ungefär i maj 2024.

Maria Norberg

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Maria Norberg

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *