Tio extra miljoner till Riksgymnasiet i Örebro

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Ett uttalande från arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) om en tio miljoners satsning på Riksgymnasiet i Örebro har skapat en del förvirring. Det är den anpassade gymnasieskolan för döva och hörselskadade elever med intellektuella funktionsnedsättningar som kommer att få ta del av pengarna, inte de övriga.

Riksgymnasiet i Örebro erbjuder utbildning till olika grupper av elever som är döva eller hörselskadade eller har kombinerad syn- och hörselnedsättning eller vissa typer av språkstörningar. Riksgymnasiet erbjuder också utbildning i en anpassad gymnasieskola för döva och hörselskadade, dit dessa tio extra miljoner ska gå.

Efter Pehrsons uttalande har Mokhtar Bennis, gymnasie- och vuxenutbildningschef i Örebro kommun, mottagit flera samtal från både lärare och elever på Riksgymnasiet kring uttalandet. Han säger att de nu arbetar för att tydliggöra vilka som kommer att få de tio miljonerna och förklara att det är den anpassade delen av gymnasieskolan som omfattas av satsningen. I en skriftlig kommentar till SVT Örebro svarar Johan Pehrson att han hade kunnat vara tydligare med att det är den anpassade delen av gymnasieskolan som kommer att gynnas av satsningen.

Maria Hjertqvist, rektor på den anpassade gymnasieskolan för döva och hörselskadade, noterar att trycket från sökande elever har ökat på senare tid, och behovet av extra resurser är stort. Antalet elever har ökat från 33 till 49 under det aktuella läsåret.

Regeringens förslag om att tillföra tio miljoner kronor till Riksgymnasiet i Örebro över fyra år är ett försök att möta det ökade söktrycket och säkerställa att alla kvalificerade sökande får en plats på skolan. Detta skulle innebära en kapacitet att ta emot dubbelt så många elever till ungefär 50 elever.

Mona Riis

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *