Två döva i norska Talang på TV

Teckenspråk syns mer i Norges talangjakt ”Norske Talenter” på TVNorge det här året än tidigare år. I år tävlar nämligen två döva deltagare. Ipek Mehlum tävlade i det tredje avsnittet och Vilde Macha i det nionde avsnittet. Båda gick vidare till andra omgången. Vi på Teckenrapport har fått en intervju med Ipek.

Ipek berättar att det var produktionen för Norske Talenter som kontaktade henne och frågade om hon kunde ställa upp som deltagare. Efter att ha funderat en stund bestämde hon sig för att ställa upp. Hon gjorde det för att hon ville att teckenspråket ska synas mer.

Att bestämma sig för en talang var inte lätt, säger Ipek. Hon ville inte göra teater, poesi eller VV (Visual Vernacular). Till slut kom hon på att enbart använda kroppsspråk eftersom det är ett universellt språk som gör att även icke-teckenspråkiga kan förstå vad som händer på scenen.

Efter sitt uppträdande blev Ipek hyllad av juryn som röstade vidare henne. Därefter blev hon viral i social media – där hennes uppträdande setts av människor runt hela världen.

Under tävlingen hade Ipek två tolkar med sig, en som följde med backstage och en vid juryn. Hon berättade också att hennes uppträdande var unikt eftersom det varade i tre minuter helt utan ljud. Det är första gången Norske Talenter haft ett uppträdande utan ljud. Ipek menar att de hör ljud dygnet runt och därför kan testa att inte använda hörseln alls i tre minuter.

Vilde Macha, som tävlade i det nionde avsnittet, är en 16-åring som sjöng Katy Perrys ”Hot N Cold” på amerikanskt teckenspråk. Juryn hyllade även hennes insats och röstade vidare henne.

Inom kort sker den andra omgången i tävlingen innan det är dags för semifinal.

Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *