Kontrovers kring EUDY:s uttalande om Palestina

Foto: EUDY

Europeiska Unionen för Döva Ungdomar (EUDY) har hamnat i blåsväder efter att fyra av deras representanter, inklusive ordföranden Lydia Gratis, uttryckt stöd för ”Free Palestine” vid ett evenemang och på sociala medier. Händelserna har väckt starka reaktioner och anklagelser om att EUDY inte upprätthåller sin politiska neutralitet.

Under ett evenemang där EUDY deltog som medlem av Europeiska Ungdomsforumet, uttrycktes slagordet ”Free Palestine” på teckenspråk inför församlingen. Kritiker menar att detta agerande, utfört i EUDY:s namn, kan uppfattas som stötande mot judar i Europa.

Viviane Attia, ordförande för den franska judiska organisationen för döva, AJSF, har i ett brev krävt att de fyra representanterna som uttryckte dessa slagord omedelbart ska avgå.

Viviane påpekar i brevet att EUDY är en politiskt neutral organisation som försvarar alla döva ungdomars rättigheter, oavsett etnisk bakgrund, religion, sexuell läggning eller personliga åsikter. Därför menar hon att EUDY ska upprätthålla sin politiska neutralitet och säkerställa en trygg och inkluderande miljö för alla dess medlemmar, inklusive unga döva judar i Europa. Viviane anser att de fyra representanternas agerande kan ses som ett missbruk av deras officiella position för att påverka personliga åsikter, vilket underminerar EUDY:s principer och trovärdighet. Brevet inkluderar även skärmdumpar från Lydia Gratis personliga Instagramkonto där hon uttryckt stöd för ”Free Palestine” och slagordet ”From the River to the Sea”.

I sitt svarsbrev till Viviane tackar Lydia för korrespondensen och betonar vikten av en ärlig dialog. Hon förklarar att hennes arbete under det senaste decenniet har fokuserat på social rättvisa, inkludering och gemenskapsutveckling, vilket också var avgörande för hennes kandidatur till ordförandeskapet för EUDY 2022. Lydia beskriver i sina svar de utmaningar hon stött på som svart döv kvinna i en övervägande vit döv gemenskap, att hon själv har upplevt trakasserier och offentliga förödmjukelser. Trots dessa hinder fortsätter hon att kämpa för de principer hon håller kärt och betonar att mod att stå upp för rättvisa bör vara en grundläggande princip för alla som är i ledande positioner.

Lydia förklarar vidare att hennes stöd för palestinska rättigheter inte innebär att hon är för antisemitism utan hon menar att det är möjligt att stödja palestinska rättigheter samtidigt som man bekämpar alla former av diskriminering och hat mot judiska människor.

Den tyska föreningen för döva judar och deras ättlingar (IGJAD) stödjer ASJF och deras kritik mot EUDY. IGJAD:s ordförande, Mark Zaurov, uttrycker allvarlig oro över EUDY:s hantering av frågor som rör antisemitism och säkerhet för döva judiska ungdomar. Mark kritiserar Lydia för hennes påstådda antisemitism och hennes användning av sin position för att göra politiska uttalanden mot Israel. Han kräver också Lydias avgång samt en offentlig ursäkt.

EUDY har lagt upp ett inlägg i sina sociala medier där de betonar att publiceringen av stödet för Palestina gjordes av hela EUDY:s styrelse och inte enbart av Lydia. I inlägget skrev de även att de inte accepterar kränkningar samt att respekt och inkludering är kärnan i deras arbete.

Mona Riis

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *