Almedalsveckan är inte tillgänglig för alla

Foto: Pixabay

Under Almedalsveckan 2023 var det dålig hörseltillgänglighet i Almedalen. Hörselskadades Riksförbund (HRF) kritiserar den bristande tillgången på teleslingor och skrivtolkning vid de seminarier som arrangerades. 

Idag finns det 1,5 miljoner hörselskadade personer i Sverige. Enligt Hörselskadades Riksförbunds (HRF) fanns det för fyra år sedan teleslinga i över hälften av alla seminarier, debatter, tal och utfrågningar under Almedalsveckan som arrangeras i Visby varje sommar. Detta var ett resultat av påverkansarbetet som HRF och Unga Hörselskadade drev i många år.  

De sista fyra åren har tillgängligheten minskat rejält, särskilt efter pandemin. Almedalen 2023 blev en besvikelse för HRF. Cirka 36 procent av arrangemangen hade teleslinga och bara 7 procent av de webbsända arrangemangen textades. Det är under all kritik anser förbundet och efterlyser striktare tillgänglighetskrav.  

HRF skriver på sin hemsida att förbundsordförande Mattias Lundekvam anser att det är bedrövligt. I en debattartikel förra sommaren på nyhetssajten News55 uppmanar HRF Region Gotland att ”Det är dags att utropa Almedalsveckan till en tillgänglig mötesplats – och våga ställa krav på arrangörerna”. Men tillgänglighetskraven lyste med sin frånvaro även denna somras. Med denna bakgrund anser HRF att Almedalen inte är ”en mötesplats för alla” som det beskrivits. 

En positiv aspekt är dock skrivtolkningen av alla partiledartal som finns att se direkt i mobilen. Denna tjänst startades år 2022 och i år har den utvecklats ytterligare så att användaren kan stå var som helst, titta i mobilen och ta del av talet i realtid. 

Tine Hedin 

nyhet@teckenbro.com 

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *