En döv bland nämndemännen i Örebro tingsrätt

Örebro tingsrätt har nu beslutat vilka 82 personer som får förtroendeuppdraget nämndeman. En av de 82 personerna är döv, Isabel Engwall. Hon har tidigare varit nämndeman i Södertörns tingsrätt. Vi träffar Isabel och frågar lite om hennes uppdrag.  

Isabel berättar varför just hon blev vald som en av nämndemännen. Det kan bero på bland annat att Örebro är Europas teckenspråkshuvudstad och därför kan det vara bra att ha en nämndeman som är döv. Hon förtydligar även att nämndemännen består av “vanliga” personer med andra yrken än t. ex en jurist  – detta för att spegla demokratin i samhället. Nämndemännen har en stor roll i sitt uppdrag som kan bestå av att kunna påverka vilken typ av straffnivå som ska ges och även ha diskussioner samt reflektioner med ordföranden. Dock tar nämndemännen aldrig det slutgiltiga beslutet. 

Det finns en nämndeman till som är döv, i Göta hovrätt, så Isabel tycker att det är roligt att de nu är två döva bland alla nämndemännen i Sverige. 

Isabel har tidigare varit orolig över att kandidera sig med tanke på brist på auktoriserade teckenspråkstolk med speciell kompetens som rättstolk. När hon jobbade i Stockholm så fanns det bara två teckenspråkstolkar med rätt kompetens i hela Sverige men idag finns det 5 st. Då räknade hon med att det skulle finnas rätta tolkar i Örebro och vågade då kandidera sig. Rättssäkerheten är viktigt. 

JÄV-situationer kan dock förekomma i rätten och som döv blir man ännu mer sårbar eftersom dövvärlden är så liten att man “känner” alla. Om det uppstår en risk för JÄV-situation får man helt enkelt avstå. 

Skillnaden mellan Isabel som nämndeman och döva medborgare som närvarar vid rätten är att de döva medborgare kan önska specifika tolkar medan Isabel, som är en tjänstgörande nämndeman, blir mer begränsad i sitt val av tolk och måste ha de med rättstolk kompetensen. När hon jobbade i Södertörns tingsrätt så har hon haft två tolkar som fungerat bra för henne. Det finns två olika typer av schema, fast och rörligt. Hon har alltid haft tolkar till sina fasta tillfällen men inte till de rörliga eftersom det inte var lätt att se till att tolkarna var lediga just då hon behövde dom. 

Isabel hoppas att det rörliga schemat blir bättre för henne nu här i Örebro även om det fortfarande krävs planering. 

Isabel börjar sitt nämndemansuppdrag från och med januari 2024 fram till 2027. 

Kenny Åkesson 

nyhet@teckenbro.com 

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *