Bluffdöva tigger till sig pengar i Finland

Foto: Privat

För några år sedan uppmanade SDR till det svenska folket att inte ge bidrag till ”bluffdöva” som låtsas vara döva och tigger pengar för att bilda olika center för döva. Nu varnar det finska dövförbundet detsamma till det finska folket.

Det finska dövförbundet varnar allmänheten, via nyhetstidningen Ilta Sanomat, för bedragare på gatorna som agerar döva och utger sig för att samla in pengar till förbundet. Förbundet betonar att de inte bedriver någon penninginsamling på offentliga platser. Under sommaren har förbundet mottagit flera rapporter om bedragare som hävdat att de samlar in pengar till dem. Dessa incidenter har främst inträffat i de större städerna i Finland och det händer fortfarande nu i oktober i mindre städer.

Det karakteristiska för dessa bedragare är att de påstår sig samla in pengar för att stödja döva och personer med funktionsnedsättningar. De har visat en oroande tendens till aggressivt beteende. Bedragarna har ofta med sig en namnlista som innehåller tvivelaktig information om projekt relaterade till döva, såsom byggandet av multiverksamhetshus. De uppvisar ofta stora exempelbelopp för att lura folk att donera.

Förbundet har också noterat vissa indikationer på att dessa bedrägerier kan vara en del av en organiserad utländsk verksamhet. Förbundet påminner om att alla former av sådana insamlingar kräver ett officiellt tillstånd och uppmanar allmänheten att alltid be om att få se detta tillstånd om de är tveksamma om äktheten av en påstådd insamling. Dessutom uppmanar förbundet folk att omedelbart rapportera sådana misstänkta fall till den lokala polisen eller till säkerhetspersonal på offentliga platser.

Mona Riis

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *