Direkttextningen på SVT blir automatiserad

Foto: Peter Knutson

Förra veckan meddelade SVT att de ska skärpa sina besparingar vilket leder till en rad åtgärder. Bland annat ska hela teckenspråksverksamheten i Falun flytta till Stockholm. Dessutom ska all direkttextning automatiseras. En fråga som HRF och SDR bevakat sedan tidigare.

Autotextning innebär att direktsända program kommer att textas automatiskt, vilket leder till personalminskningar inom avdelningen för Språk och tillgänglighet i Stockholm. SVT har betonat att kvaliteten på textningen inte kommer att försämras trots detta.

Hörselskadades Riksförbund, HRF, skriver på sin hemsida att de välkomnar autotextningen men uttrycker oro över att den drivs fram av ekonomiska skäl. HRF berättar också att Journalistklubbens ordförande Rebecka Mårtensson är skeptisk då AI-textningen kanske inte är fullt utvecklad än. Att steget att gå över till automatisk textning kanske tas för tidigt. Förbundsordförande Mattias Lundekvam förväntar sig att SVT håller sitt löfte om att behålla hög textningskvalitet.

Jenny Ek, kommunikatör för Sveriges Dövas Riksförbund, SDR, meddelar att SDR står bakom HRF:s ställning i frågan och säger att ökad tillgänglighet på TV är en mycket viktig och demokratisk fråga för döva och hörselskadade. Automatiserad textning är en fråga som diskuterats under flera decennier.

Jade Osbeck

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *