”Deaf World Sign”-grundaren Tomas Mundok har avlidit

Foto: Facebook/Deaf World Sign

Tomáš Mundok, 41 år från Tjeckien, har besökt över 139 länder runt om i världen. Han avled den 11 december 2023 till följd av cancer. Inom det globala dövsamhället var han känd för att ha initierat utvecklingen av sitt teckenspråkssystem som kallades ”Deaf World Sign”.

År 2017 släppte Tomáškort med tecken för 230 olika länder från deras nationella teckenspråk. År 2020 jobbade Tomášsom volontär i afrikanska länder som Gambia, Togo och Benin för att hjälpa deras skolor för döva.

Tomášgav dem bland annat kläder, skolmaterial och mat. Sedan 2022 publicerade han också en illustrerad bok med 280 landstecken från nationella teckenspråk. Boken innehåller QR-koder som låter användare få tillgång till videor på teckenspråk. Dessutom skapade han ett memory-spel med 80 kort som innehåller europeiska länders namn och deras flaggor.

Tomášbidrag till utvecklingen och spridningen av kommunikation bland döva är betydande, då många döva individer inte var medvetna om existensen av deras specifika teckenspråk.

Roman Polasek, Správy SPJ

Översatt av Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *