Hemska våld mot dövblinda i Haiti

Foto:WFDB

Sedan början av 2023 har våldet i Haiti dramatiskt ökat. Det inkluderar kränkningar av mänskliga rättigheter av kriminella grupper mot civila, såsom mord, kidnappningar, tortyr och våldtäkter. Speciellt utsatta grupper, som personer med funktionsnedsättningar, påverkas specifikt och drabbas hårdast.

Amnesty International, Human Rights Watch och FN:s kontor för mänskliga rättigheter har publicerat flera rapporter och offentliga uttalanden som kräver ett omdelbart slut på dessa kränkningar av mänskliga rättigheter.

World Federation of the Deafblind (WFDB) fick förskräckliga nyheter med fasa och förfäran fredagen den 10 november från deras medlem i Haiti, Union of Haitian Deafblind (UHDB). Tjugofem medlemmar i deras organisation har kidnappats. Kvinnor med dövblindhet har blivit sexuellt överfallna, torterade och misshandlade av dessa beväpnade gäng. Många andra har tvingats fly sina hem och söka skydd på andra ställen, såsom i kyrkor.

Dövblinda personer, precis som andra personer med funktionsnedsättningar, upplever svält och lever under omänskliga förhållanden.

WFDB fördömer starkt allt våld mot civila, personer med funktionsnedsättningar och alla sårbara personer. Därför har WFDB utfärdat ett uttalande som fördömer detta våld. Det uppmanar den internationella gemenskapen att visa solidaritet och samarbete för att stoppa denna situation. Utöver att stödja offren måste särskild uppmärksamhet ägnas åt utsatta grupper, som till exempelvis dövblinda.

Dennis Hoogeveen, Dnieuws

Översatt av Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *