Diskriminering och avsaknad av stöd till det döva landslaget i Gambia

I augusti 2023 hölls den 11:e upplagan av Västafrikanska Mästerskapen i fotboll i Elfenbenskusten, utan Gambias dövlandslag. Utvecklingsansvarige för Gambias dövidrottsförbund, Lamin Ceesay berättar att de försökte få ekonomiskt stöd för att täcka sin budget på 2,8 miljoner Gambianska Dalasis (som motsvarar ungefär 500 000 kr). Men de lyckades inte få tillräckligt med bidrag. Gambier bör sluta diskriminera och i stället stödja det döva landslaget i fotboll, säger Lamin.

Efter det misslyckade försöket att delta i Västafrikanska Mästerskapen visade de i stället intresse för att delta i den 4:e upplagan av Fotbolls VM för döva i Malaysia. Detta då laget är bland de fem bästa landslagen i Afrika och därmed direktkvalificerade till VM. Budgeten för VM uppgår till 6 miljoner Dalasis (ungefär 1,1 miljoner kr) och inkluderar kostnader för lagets boende, mat, transport och andra utgifter. Än idag har de inte fått några positiva besked om bidrag.

Enligt Lamin förtjänar personer med funktionsnedsättningar lika behandling och stöd som alla andra medborgare. Han påpekar att personer med funktionsnedsättningar står inför olika former av diskriminering, som bristande möjligheter till arbete, svårigheter att delta i samhället och svårigheter att få tillgång till information, äktenskap, utbildning, fullständig delaktighet och jämställdhet. Dessutom behövs teckenspråkstolkningstjänster för att hjälpa döva och idrottsverksamheten är också en viktig aspekt. Han poängterar att dövlandslaget visat att de är redo att representera landet på bästa sätt och konkurrera med andra afrikanska nationer i stundande VM. Lamin vädjar till regeringen, olika välgörare, det Gambianska fotbollsförbundet, Nationella idrottsrådet, Ungdoms- och idrottsministeriet samt till medlemmar i folkförsamlingen att inte försumma dövlandslaget.

Kenny Åkesson
nyhet@teckenbro.com
image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *