Döv fånge nekades teckenspråkstolk

Foto: Adobe stock

En döv fånge på ett fängelse i Storbritannien krävde skadestånd från fängelset efter att han nekats teckenspråkstolk vid ett flertal tillfällen. Nu har fången, kallad Mr A, fått förlikning.

Det var i augusti 2021 som Mr A häktades, då 64 år. En kort tid efter fick Mr A en cancerdiagnos och vid sjukhusbesöken samt på fängelset nekades han teckenspråkstolk med motiveringen att läppavläsning och skriftlig kommunikation ansågs tillräckligt av fängelseledningen.  

Vid två tillfällen när Mr A fördes till sjukhus för cancerbehandling blev han handfängslad med en kort kedja, som försvårade möjligheten att uttrycka sig. Det var först efter att en onkolog på sjukhuset uppmärksammat problemet som Mr A fick en längre kedja.

I december 2022 begärde Mr A med hjälp av en advokat därför skadestånd, eftersom han menade att fängelset diskriminerat honom och kränkt hans rättigheter. De hänvisade till jämställdhetslagen och Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna. Fängelset gick nyligen med på en förlikning utan att erkänna något ansvar för händelserna.

Benjamin Burrows, Mr A:s advokat menade att det är allmänt känt att döva fångar har ett svårare liv i fängelset. Att förneka en döv fånge teckenspråkstolk förvärrar bara saken. Mr A är lättad men betonade också att han inte är den enda döva fången som har mött sådana utmaningar. Genom denna förlikning hoppas han nu att fler döva fångar kan få en bättre fängelsesituation.

Tine Hedin

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *