Döv man vann diskrimineringsmål mot lastbilsföretag

I Omaha i USA har döva Victor Robinson stämt två lastbilsföretag för diskriminering på grund av hans dövhet. En federal jury har nu dömt till mannens fördel.

Efter fyra dagars rättegång beslöt den federala juryn att tilldela Victor 75 tusen US dollar i kompensation från företaget Werner Enterprises och dess dotterbolag Drivers Management. Dessutom ska företaget böta 36 miljoner US dollar i skadestånd till Victor. Juryn överlade i två timmar innan beslutet togs.

Enligt ett pressmeddelande sa regionadvokaten Andrea G. Baran till den federala arbetsmarknadsmyndigheten EEOC:s distrikt i St. Louis att företagets beteende var oacceptabelt och juryn hörde de bevis som framlades.

Victor fick sitt lastbilkörkort i den truckförarskola som ägdes av Werner. Han fick också sitt förarbevis samt ett officiellt skriftligt undantag från regelverket gällande sin hörsel från Federal Motor Carrier Safety Administration, DMCSA. När allt var klart 2016 sökte han jobb hos Werner men blev nekad.

Werners säkerhetsavdelnings vice VD berättade för Victor att företaget inte ville anställa honom på grund av att han inte kunde höra. Samma person vittnade till Victors fördel i rättegången om att Werner fortsatt neka döva anställningsmöjligheter hos företaget.

Juryn bedömde att företaget hade brutit mot ADA, en amerikansk diskrimineringslag. Anledningen är att Victor ansågs väl kvalificerad för företagets tjänster men inte fick jobbet på grund av sin funktionsnedsättning. 

Werners advokater menar att de anser att Victors fysiska funktionshinder inte kan anpassas på ett rimligt sätt för att utföra de väsentliga arbetsuppgifterna som skulle krävas. Advokaterna ansåg också att Victor tillsammans med EEOC inte hade försökt kompromissa med företaget innan han stämde företaget.

Jade Osbeck

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Maria Norberg

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *