Döv skådespelerska har tilldelats brittiska imperieorden

Foto: Meena

Den framstående skådespelerskan och vinnaren av ”Strictly Come Dancing,” Rose Ayling-Ellis, har hedrats med den brittiska imperieorden för sina insatser för döva. Den brittiska imperieorden delas ut två gånger om året, dels vid nyår, dels i samband med monarkens födelsedag. Det var vid den sittande kungens födelsedag som Rose tilldelades sin orden.

Rose blev känd genom sin roll i BBC:s såpopera ”EastEnders” mellan 2020 och 2022. Därefter var hon den första döva deltagaren i Strictly Come Dancing som är Storbritanniens motsvarighet till Let’s Dance. Där framförde hon en dans med sin danspartner som sedan gjorde att hon belönades med ett pris på Bafta-galan för årets mest sevärda ögonblick. Bafta-galan anses vara Storbritanniens motsvarighet till Oscarsgalan.

Utöver sina dans- och skådespelarframgångar har Rose även arbetat för att förbättra representationen och medvetenheten om döva. Hon har uppmanat TV-kanaler att öka undertextningen och hon har sett till att en Barbiedocka med hörapparater har lanserats. I maj 2022 blev Rose den första att framföra en godnattsaga på teckenspråk i BBC. Hon läste då boken ”Can Bears Ski?” av Raymond Antrobus, som handlar om den döve Lilla Björn som får hörapparater.

Året efter, 2023 blev Rose nominerad till en Olivier Award för sin prestation i Shakespeares romantiska komedi ”As You Like It”. En utmärkelse som är den högsta möjliga inom brittisk teater.

Nu, med sin brittiska imperieorden, fortsätter Rose att vara en förebild och en inspiration för många. Hon har inte bara visat sin talang och sitt engagemang i underhållningsbranschen utan har också gjort betydande insatser för att förbättra synligheten och förståelsen för döva.

Tine Hedin och Maria Norberg

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *