Döva kvinnor nu inkluderade i Sydkoreanskt projekt

Foto: LG Household & Health Care

Det Sydkoreanska projektet ”Vingar för kvinnor med funktionsnedsättning” syftar till att stödja kvinnor med funktionsnedsättningar i vardagen, under graviditet och i barnomsorgen. Tidigare har målgruppen varit personer med hjärnskador, rörelsehinder och synskador. Nu inkluderas även döva i projektets målgrupp.

”Vingar för kvinnor med funktionsnedsättning” är ett samarbetsprojekt mellan LG Life Sciences, Beautiful Foundation och Gyeonggi-do Rehabilitation Engineering Service Research Support Center. Projektet erbjuder bland annat skräddarsydda hjälpmedel till kvinnor med funktionsnedsättning.

Projektet startade 2020 och erbjuder hjälpmedel till ett värde av cirka 5 miljoner Won per person, vilket motsvarar ungefär 40 tusen svenska kronor. Projektet finansierades genom en fond som LG Life Sciences anställda donerade den del av sina löner till. Hittills har 112 kvinnor med funktionsnedsättning fått stöd med anpassade hjälpmedel. Ursprungligen var stödet endast tillgängligt för personer med hjärnskador, rörelsehinder och synskador men nu finns det nio döva kvinnor med i stödprogrammet.

De döva kvinnorna har fått stöd i form av hjälpmedel som översätter tal till text eller text till tal, en enhet för videokommunikation, smarta glasögon som konverterar tal till text samt varseblivningssystem med ljus eller vibration.

I en virtuell konferens den 27 januari där projektets resultat delgavs, delade kvinnor som fått hjälpmedel med sig av förbättringar i sina dagliga liv. En del berättade att de vågat starta nya sociala aktiviteter. Vid mötespresentationen diskuterades även användarvänlighet och förbättringar av hjälpmedlen. Choi Nam-soo, VD på LG Life Sciences, sa till The Electronics Times: ”Det är företagets samhällsansvar att hjälpa kvinnor med funktionsnedsättning att återfå självkänsla och kunna arbeta där det är nödvändigt i samhället.” Choi tillade att företaget ska fortsätta bedriva forskning.

Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *