Döva statister i ”Historien om Sverige”

Foto: Privat

I SVT:s storsatsning ”Historien om Sverige” som just nu sänds på söndagar, medverkar döva och hörselskadade statister. Serien är i tio delar och omfattar tio timmars dokumentär som spelats in i hela landet. Dokumentären bygger på rekonstruktioner av historiska skeenden och personer, och involverar över 300 experter samt 1500 statister. Teckenrapport har intervjuat en av dessa statisterna, Christian Dyvik.

Christian berättar att han och Lars Lykta, som arbetar som produktionsdesigner åt SVT, har jobbat tillsammans på Salvestaden i Kalmar. När inspelningen skulle ske i Kalmar slott fick Christian frågan om han ville medverka som statist och om han kunde hitta fler statister. Christian valde då att inkludera fler döva och hörselskadade för att visa att de likväl som alla andra kan bidra till sådana produktioner. De andra döva och hörselskadade statisterna var Anton Ullvin, Joel Gustafsson, Bastian Strannå Rundberg, Jiro Sowell och Oskar Fredrik Renvall. Ingen av dem har någon replik i serien, men de syns i bakgrunden för att skapa en autentisk miljö på inspelningsplatsen.

Satsningen sammanfaller med jubileumsåret 2023 då det är 500 år sedan Gustav Vasa kröntes samt 50 år sedan vår nuvarande Kung började regera i landet. Produktionen är ett resultat av ett samarbete med museer, bibliotek och andra kulturinstitutioner över hela landet. Tre avsnitt har sänts, där avsnitten följt Sveriges historia i kronologisk ordning, med Stenåldern först följt av Metallernas tid och Vikingarnas tid.

Jade Osbeck

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *