VM-silver till Sveriges futsalherrar

I semifinalen i futsal VM mötte Sverige Japan och tog hem vinsten med 5-0. Rekar Essa gjorde två mål. Vinsten innebär att Sverige bröt sin svit med tre raka semifinalförluster i mästerskap. Finalmotståndare blev de tvåfaldiga världsmästarna Iran (2011 och 2015).

Finalmatchen var jämn, Sverige var säkra i sitt försvarsspel och gjorde inga misstag. Iran hade svårt att skapa målchanser och första halvlek slutade 0-0. Matchbilden under andra halvlek liknade den första men skulle komma att förändras med sex minuter kvar av matchen. Iran lyckades komma förbi Sveriges försvar och gjorde ett mål och ledde därmed med 1-0. Sverige tog efter en stund ut Adam Neverland som joker. Adam gjorde mål och när matchens fulla tid var slut var resultatet 1-1. Matchen gick till förlängning med 2×5 minuters spel. Det dröjde inte länge innan Iran började passa till varandra på egen planhalva. Anledningen var att Iran hade fem fouls och inte ville riskera att få straff mot sig vid en sjätte foul. Iran gav inte bort bollen samtidigt som Sverige inte öppnade upp sitt försvar. Iran passade bollen på egen planhalva genom nästan hela förlängningen.

VM-finalen fick avslutas med straffläggningar och Sverige fick tre chanser att näta men missade alla medan Iran satte samtliga. 2023 års VM-pokal erövrades av Iran och Sverige tog hem silvret. Sverige tog dessutom hem två individuella priser. Amadeus Lantz fick pris för ”VM:s bästa unga spelare” medan tränaren Michel Basberer fick priset som VM:s bästa tränare.