Döva studenter demonstrerar i pro-palestinskt läger

Foto: Adobe stock

Tidigt på morgonen den 8 maj pågick en pro-palestinsk demonstration vid George Washington University i Washington, D.C. som rensades av polisen. Bland demonstranterna fanns döva medlemmar från föreningen Students for Justice in Palestine (SJP), som finns på Gallaudets universitet.

Demonstrationerna vid George Washington University var en del av en nationell rörelse där studenter kräver att deras universitet ska dra tillbaka investeringar från företag med kopplingar till Israel.

Demonstrationerna gjordes vid ett läger som etablerades den 25 april. I lägret bodde ursprungligen studenter från George Washington University. Kort därefter anslöt sig demonstranter från andra lokala universitet, inklusive Gallaudet. Medlemmar från Gallaudets förening SJP bodde i lägret vid George Washington University hel- eller deltid. För att garantera att döva studenter kunde delta fullt ut i protesterna och få nödvändig information såg volontärerna till att fixa ASL-tolk på plats. På morgonen den 8 maj gick polisen in i lägret, delvis med användning av pepparspray. Totalt arresterades 33 demonstranter, inklusive en hörande Gallaudet-student som agerade som volontärtolk.

En Gallaudet-anställd som var på plats när lägret rensades, beskrev på Instagram hur koordinatorer signalerade till henne och andra döva deltagare att fly när polisen anlände. Hon bevittnade hur en kvinna framför henne blev knuffad och sprutad i ansiktet av polisen. På sitt Instagram skrev hon om polisens ankomst: ”Jag är döv och kan inte höra någonting, men du kan se kroppsspråket, du kan se deras ilska.” Tidigare på kvällen hade den anställde lärt en grupp pro-palestinska demonstranter hur man tecknar ”befria Palestina.”

Studenten Bobbi-Angelica Morris var särskilt engagerad i protesten. Bobbi-Angelina är masterstudent i socialt arbete och ordförande för Students Against Mass Incarceration (studenter mot massfängsling) vid Gallaudet. Hon berättade för tidningen 19th News att hon är en svart, döv och funktionshindrad person samt ickebinär och abolitionist. Sedan tillade hon att hon tror på en värld utan statligt våld samt att detta inte bara handlar om Palestina utan också om kollektiv befrielse. ”Ingen av oss är fria förrän vi alla är fria” avslutade hon.

Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *