Scott och Shayna världens första döva på Mount Makalu

Foto: scottshayna.com

Scott Lehrmann och Shayna Unger blev den 14 maj världens första döva att bestiga Mount Makalu i Nepal. Mount Makalu är världens femte högsta topp som mäter 8 485 meter över havet.

Scott och Shaynas bestigning av Mount Makalu har pågått i 34 dagar. För att bestiga toppar över 8 000 meter behöver klättrarna acklimatisera sig genom att gå upp och ner i höjdmeter. Dessutom behöver väderleksrapporten visa stabila förhållanden under en längre sammanhängande tid.

Ifjol besteg de Mount Everest och Mount Lhotse, världens högsta respektive fjärde högsta berg. Shayna blev då världens första döva kvinna att bestiga Mount Everest. Bestigningarna då gjordes tillsammans med sherporna Mingma Dorchi Sherpa och Mingma Tenje Sherpa, som är tvillingbröder. I år anlitade Scott och Shayna bröderna igen eftersom de fick bra kontakt med dem. Tilläggas bör att denna bestigning blev brödernas 18:e respektive 19:e topp över 8 000 meter!

Bestigningen av Mount Makalu bestämde paret att göra för att de ville bestiga fler toppar över 8 000 meter, och de ville tillbaka till Nepal och fortsätta sin fina kontakt med sherporna. Mount Makalau drar inte till sig lika många klättrare som Mount Everest, vilket gör att det är mindre folk. Dessutom kan man från toppen se både Mount Everest och Mount Lhotse.

På parets sociala medier berättar de om förberedelserna inför, samt uppdaterar följarna om den pågående expeditionen. Bland annat berättar de att de på självaste bestigningsdagen tar fram ett par rena torra strumpor som de förvarat i en försluten plastpåse. Strumporna kallar de för ”summitsocks”. Detta gör de dels för att rena och torra strumpor ger mindre skoskav och mer värme, dels för att känna lukten av rena kläder och för att bringa tur.

Maria Norberg

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *