Dövblinde Torbjörn Svensson åker Vasaloppet

Foto: Ulla-Christine Svensson

Den 26 februari åker dövblinde Torbjörn Svensson Vasaloppet. Något han drömt om ett tag, trots att han aldrig stått på ett par längdskidor innan december ifjol. I år är det dags. Med dövblindtolken Sara Ljungkrantz och storebror Fredrik Fexe åker Torbjörn de nio milen mellan Sälen och Mora nu på måndag. Teckenrapport har intervjuat Torbjörn.

Torbjörns Vasalopp är hans fjärde Deafblind Challenge i ordningen. Senast åkte han golfbil och spelade golf på 18 banor i Sverige. Innan dess cyklade han tandem från Treriksröset till Smygehuk. Nu ska han åka Vasaloppet. Syftet med Deafblind Challenge är att lyfta fram hur dövblindas situation ser ut idag, att hjälp och stöd saknas i den omfattning som behövs och att visa att ingenting är omöjligt bara man har rätt hjälp och stöd.

Torbjörn berättar att det, som vanligt, är svårt att få till träningar inför de olika utmaningarna han gjort. Anledningen till att det är svårt är för att Torbjörn är dövblind och inte har den hjälp han själv anser att han har rätt till. I stället har Torbjörn tränat på gymmet och jobbat med den mentala biten, vilken han anser vara den viktigaste biten av alla. Första gången någonsin som Torbjörn stod på ett par längdskidor var i december ifjol. Efter en meter trillade han. Trots det siktar han nu på att ta sig i mål på måndag.

Vid loppet på måndag följer två personer med Torbjörn. Dels är det dövblindtolken Sara och dels storebror Fredrik. Sara åker bakom och ska använda ett system som heter Ready Ride, som består av en sändare och en mottagare. Mottagaren sitter på olika delar av Torbjörns kropp och vibrerar när Sara trycker på sändaren. Fredrik åker framför och banar väg för Torbjörn och Sara. Både Fredrik och Sara har åkt Vasaloppet fyra gånger var och har både erfarenhet och rutin av skidåkning.

Den största utmaningen ser Torbjörn såhär på förhand vara den mentala biten, och att hålla ett hyfsat tempo för att klara tidsgränserna vid varje depå. ”Den mentala biten handlar om att fokusera på rätt sak och komma ihåg varför man gör detta. Och tempot, ja det handlar ju om bra före har jag hört!” Säger Torbjörn. Han berättar vidare att han fått bra tips inför loppet av svenska skidlandslagets före detta förbundskapten och tränare Christer Skoog.

Torbjörn kommer att lägga upp en spårningslänk samt livesända några gånger på hans Deafblind Challenge sida på Facebook.

Maria Norberg

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *