Dövidrottare från Ryssland och Belarus får delta i Deaflympics 2024

Foto: winterdeaflympics2023.com

Efter ett beslut från den Internationella Olympiska Kommittén, IOK, den 8 december 2023, har Internationella Dövsportförbundets, ICSD, styrelse bestämt att döva idrottare från Ryssland och Belarus kommer tillåtas att delta i ICSD-sanktionerade evenemang från och med den 1 februari 2024.

Beslutet genomförs trots pågående politisk oro och konflikt i regionerna. ICSD har dock betonat att beslutet inte innebär att ICSD:s solidaritet till det ukrainska folket, inklusive de döva idrottare, förändrats. Organisationen har för avsikt att fokusera på att söka lösningar som gynnar det ukrainska folket och döva idrottare, och inte att eskalera konflikten eller kriget.

ICSD understryker också vikten av att skapa en transparent dialog och tydlighet för att fastställa idrottares rättigheter, vilket de tror kommer att bidra till att främja förståelse bland deltagarna och främja fredsansträngningar.

Beslutet innebär att de döva idrottarna som har ryskt eller belarusiskt medborgarskap får tävla i ICSD sanktionerade tävlingar som ”DINA” vilket innebär att man då är neutral döv individ som tävlar i en neutral flagga och deltagarna får inte officiellt visa stöd till kriget som pågår i Ukraina eller ha militärt kontrakt överhuvudtaget, annars diskas de från registrering och deltagande.

Detta beslut har väckt uppmärksamhet och diskussion i idrottsvärlden med tanke på den pågående situationen. Med ICSD:s ställningstagande har frågan om politikens roll i idrottsliga händelser återigen blivit föremål för granskning och debatt.

Sverige kommer att skicka Futsal-herrar till Deaflympics i Turkiet den 2–12 mars 2024.

En detaljerad sammanställning av beslutet finns tillgänglig i dokumentet som kan hittas här: http://ciss.org/pdf/russian_and_belarusian_deaf_athletes_in_icsd_sanctioned_competitions.pdf

Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *