Dövskola i Kirgizistan i akut behov av renovering

Foto: Adobe stock

I Kirgizistans Kara-Suu distrikt finns en dövskola som är byggd 1936. På grund av bristande underhåll och investeringar i flera år har dövskolans tak börjat läcka och andra faciliteter i skolan är otillräckliga.

2021 besökte Qatars ambassadör och lovade att bygga en ny skola för en beräknad kostnad på 100 miljoner kirgizistanska soms, vilket motsvarar 11 800 svenska kronor. Men byggnationen har ännu inte påbörjats, vilket lämnar studenter och personal i osäkerhet.

Situationen i Kara-Suu påminner om vikten av att investera i utbildning och se till att alla barn har tillgång till de resurser de behöver för att lyckas. I februari uppmanade därför politikern Alisher Kozuev regeringen i Kirgizistan att ta itu med dövskolans förfall. Alisher menar att lärmiljön för barnen är långt ifrån idealisk och symboliserar de utmaningar som de mindre samhällena möter, vad gäller att få tillgång till högkvalitativ utbildning. För att påskynda processen föreslår därför Alisher en alternativ lösning. I byn Kachkar-Kyshtak finns en skola med en tom byggnad, byggd 1957, som skulle kunna renoveras i stället. Genom att renovera en befintlig byggnad i stället för att bygga en helt ny kan processen påskyndas och tillståndet för eleverna förbättras så fort som möjligt.

Tine Hedin

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *