Före detta förbundspresident i Österrike jämför teckenspråk med morsekod

Foto: Manfred Wermer – Tsui

I en intervju med österrikiska nyhetssidan News jämförde Heinz Fischer, en före detta förbundspresident i Österrike, österrikiskt teckenspråk med morsekod. Därmed avslöjades Heinz okunskap kring döva och teckenspråk.

Heinz Fischer fick frågan om hur han kände inför att österrikiskt teckenspråk nu ska läras ut i österrikiska skolor i stället för grekiska eller latin. Heinz svarade då att teckenspråket är en teknik för att övervinna ett handikapp och inte har något med språkkunskaper att göra. Därefter jämförde han teckenspråket med morsekod.

Intervjun är gjord av Heinz Sichrovsky som intervjuat flera olika personer i Österrike, som han anser är de skarpaste hjärnorna i Österrike, till en debattartikel om språk. Intervjuerna som Sichrovsky gjort är mestadels gjorda med äldre vita män. Bland annat intervjuade han Fischer om det faktum att österrikiskt teckenspråk nu kan väljas som ämne i stället för latin eller grekiska i skolan. Något som Sichrovsky tycker är katastrofalt för den allmänna bildningen. Fischer menar att antik grekiska och latin är bättre och viktigare eftersom de endast lärs ut i skolan.

Lukas Huber, generalsekreterare för Österrikes dövförbund, uttryckte sin besvikelse på Facebook över Fischers uttalande och menar att det avslöjar hans brist på kunskap i frågan. I sitt inlägg skrev Lukas bland annat att när det österrikiska teckenspråket erkändes 2005 var Fischer fortfarande aktiv förbundsordförande.

Wille Feliz Zante, Taubenschlag

Översatt och redigerad av Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *