Isabel Engvall blev årets Örebroare 2023

Foto: Privat

Isabel Engwall, döv nämndeman och engagerad rättighetsförespråkare, har utsetts till Årets Örebroare 2023, då hon fått flest röster. Priset får hon främst för hennes arbete för döva och hörselskadades rättigheter. Framför Örebro slott tog Isabel emot beskedet och gratulationerna från Nerikes Allehandas chefredaktör. I augusti delas priset ut i Stadsparken i Örebro.

Det är en prestigefylld lista som Isabel nu skrivs in i. Genom tiderna har priset delats ut till läkare, skådespelare, teveprofiler, en landshövding och ett rockband, för att nämna några. Nu finns även en döv pristagare med på listan i och med Isabels vinst.

Gratulationerna framfördes framför Örebro slott, av Nerikes Allehandas (NA) chefredaktör Anders Nilsson. På NA:s hemsida finns en film när Isabel fick ta emot gratulationerna och en blombukett. Anders talade om att Isabel är en viktig förebild för många med hörselnedsättning och att hon genom sin kamp satt Örebro på kartan. Isabel engagerar sig för rätten till teckenspråk, bland annat till döva och hörselskadade barn och till döva och hörselskadade inom äldreomsorgen. NA skriver att Isabel är en stark symbol för döva och hörselskadades rättigheter. Att hon inte ber om ursäkt för sin dövhet utan tycker det är viktigt att förstå att döva inte är dumma, att intelligensen inte sitter i örat.

Röstningen genomfördes på NA och Isabel fick flest röster. Hon känner sig rörd och hedrad över uppmärksamheten och alla röster och vill rikta ett stort tack till alla som röstat. Priset för Årets Örebroare 2023 kommer att delas ut på NA:s Önskekonsert i Stadsparken den 17 augusti.

Priset i all ära, men Isabel kämpar fortfarande i Örebro tingsrätt med att få rätt till teckenspråkstolk för sitt nämndemannauppdrag. Tidigare i höst skrev vi på Teckenrapport om Isabels nämndemannauppdrag som inleddes i januari 2024, dock har det inte blivit klart än vem som ska stå för kostnaden av Isabels tolkar. I stället ska hon inom kort prova ett verktyg som omvandlar tal till text, något hon själv är skeptisk till eftersom hon inte vet om hon och de andra i rätten då kan garanteras en rättssäker arbetsmiljö.

När intervjun med NA var klar försäkrade sig Isabel om att det filmade klippet där hon mottar utmärkelsen ska textas, så att även döva och hörselskadade kan ta del av det. Med andra ord, kampen slutar aldrig.

Grattis från oss på Teckenrapport.

Tine Hedin

nyhet@teckenbro.com

www.teckenrapport.se

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Maria Norberg

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *