Första döva gladiatorn i BBC – Fury

Foto: Gladiators

Gladiatorn Fury, som också är rugbyspelare i engelska Exeter Chiefs, imponerade på fansen när engelska Gladiatorerna återlanserades på BBC den 13 januari i Storbritannien. Återlanseringen välkomnade en ny generation gladiatorer som nu får ta sig an det ultimata testet av hastighet och styrka. Bland dem ses Fury.

Fury är den första döva gladiatorn någonsin och hon beskriver dövheten som sin superkraft. Furys riktiga namn är Jodie Ounsley, hon är känd för sin rugbykarriär och för sina idrottspresentationer.

I en intervju med BBC berättade Jodie att den största anledningen till att hon anmälde sig är för att hennes pappa var en av utmanarna 2008. Sedan dess har Gladiatorerna varit en stor del av Jodies familj. Jodie säger till YorkshireLive: ”Jag älskade att se hur fysiska Gladiatorerna var och jag älskade att se min pappa gå igenom processen. Så han har definitivt varit en enorm förebild och det är ganska coolt att jag kan göra det också.”

Sedan dess har Jodie tränat för att överträffa sin pappa. När hon var yngre klädde hon ut sig till en Gladiator och övade i sitt vardagsrum.

Jodie föddes för tidigt och blev döv så hon genomgick en CI-operation och var då den yngsta personen i landet att genomgå operationen. Under uppväxten fick Jodies föräldrar höra att hon skulle fokusera på att öva sitt tal. I vuxen ålder har Jodie lärt sig brittiskt teckenspråk. Jodie berättar att hon kämpat med sitt självförtroende då hon inte träffat andra döva förebilder, men nu genom teckenspråket har hon fått döva förebilder. Hon vill nu själv vara en av förebilderna till döva barn.

Jodie är världens första döva kvinnliga rugbyspelare som valts ut till det engelska landslaget. 2020 vann Jodie titeln Deaf Sports Personality of The Year. Hon är ambassadör för välgörenhetsorganisationen The Elizabeth Foundation som har en förskola för döva barn. Dessutom är hon hedersordförande för U.K. Deaf Sport. 2023 nämndes hon som en av kvinnorna i Woman’s Hour Power List 2023 Women in Sport.

Gladiatorerna sänds på Engelska BBC One på lördagar fram till den 23 mars 2024.

Mona Riis

nyhet@teckenbro.com

www.teckenrapport.se

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Maria Norberg

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *