Idaho satsar på fler audiologier och talpedagoger

Foto: Adobe stock

Delstaten Idaho, USA, satsar på döva och hörselskadade barn med ett nytt utbildningsprogram. Idaho Hearing Education and Aural Rehabilitation-programmet, IHEAR, får 2,2 miljoner dollar som sträcker sig över fem år från myndigheten för förberedelse av personal inom specialpedagogik för att undervisa 42 studenter inom tal- och språkpatologi samt audiologi.

Programmet som är unikt i landet involverar universitetsbaserat familj-till-familj-stöd, integrerad med teknologi för att stärka anhöriga till barn med hörselnedsättning. Dr. Kristina Blaiser, professor vid Idaho State, påpekar fördelarna med att familjer får träffa varandra, särskilt i Idahos glesbefolkade områden.

Idaho har redan idag en väldigt god undervisning i ASL och program för dövmentorskap men är svag i området för de barn som vill använda hörsel och tal, enligt föräldrar till hörselskadade barn i delstaten.

Utöver att stödja familjer används pengarna också till att hjälpa lärare som arbetar med hörselskadade barn. Delstaten har snart brist på tal- och språkpatologer samt audiologier, vilket detta program hoppas mildra.

Föräldrar till hörselskadade barn välkomnar initiativet och poängterar behovet av kompetens för att stödja barnets språkutveckling. IHEAR-programmet blir det första i sitt slag och den första gruppen studenter kommer antas hösten 2024.

Mona Riis

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *