Malawi etablerar teckenspråksklubbar i skolor

Foto: Adobe stock

Regeringen i Malawi avslöjade nyligen sina planer på att införa teckenspråksklubbar i skolorna. Detta för att främja likvärdig tillgång till högkvalitativ och relevant utbildning, som finns i Malawis vision för år 2063. Under punkt nr 4 i Malawis hållbara utvecklingsmål och vision för 2063 står att de ska ”Säkerställa inkluderande och rättvis kvalitetsutbildning samt främja livslångt lärande för alla”.

Rachel Chimbwete Phiri är biträdande generalsekreterare för grundläggande utbildning vid Utbildningsdepartementet. Hon menar att om Malawi har detta som mål är det nödvändigt att främja inkludering av döva elever genom användning av teckenspråk i undervisningen. Genom det skapas en mer inkluderande miljö när kommunikationen underlättas. Rachel påpekar att genom att utbilda handledare för Malawis teckenspråk visar regeringen sitt engagemang i de hållbara utvecklingsmålen och Malawis vision 2063.

Rachel betonar också att etableringen av dessa teckenspråksklubbar i skolorna kommer att bidra till att främja användningen av Malawis teckenspråk i hela landet. Dessutom kommer det att utrusta lärare med nödvändig kunskap och kompetens för att effektivt kommunicera med döva elever. Deltagarna förväntas inte bara lära sig Malawis teckenspråk utan även lära sig tillvägagångssätt för att använda teckenspråket effektivt i undervisningen.

Teckenspråksklubbarna kommer således att öka tillgängligheten till utbildning för döva elever. Dessutom förväntas de bidra till att förbättra individuell prestation samt minska kommunikationsklyftan mellan hörande och döva i skolmiljön i Malawi.

Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *