Innovativ dansföreställning av ensemble med funktionsnedsättningar

Foto: Adobe stock

I april i Dublin, Irland, debuterade den brittiska ensemblen Stopgap Dance Company med sin senaste uppsättning ”Lived Fiction” på Project Arts Centre i Dublin. Ensemblen består av personer med olika funktionsnedsättningar blandat med personer som inte har någon funktionsnedsättning. Bland annat finns döva, rörelsehindrade och personer med downs syndrom samt personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Tillsammans utforskar de det mänskliga tillståndet i sina uppsättningar.

Personer med funktionsnedsättning upplever ofta hinder i att såväl utöva som att titta på dansföreställningar. I Lived Fiction integreras därför tillgängligheten genom koreografi, syntolkning, textning, taktila element, projektionskonst och responsiv ljuddesign. Genom samarbeten med döva och andra personer med funktionsnedsättning intressenter utanför ensemblen kunde ensemblen få värdefulla insikter och lösningar baserade på deras erfarenheter.

”Lived Fiction” är en del av ett större initiativ för att främja kulturell mångfald och inkludering inom europeisk dans och ingår i ett transnationellt projekt som stöder konstnärer med funktionsnedsättning. Genom att bryta barriärer och skapa dialog strävar ensemblen efter att göra dansen tillgänglig för alla.

Tine Hedin

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *