Innovativ kampanj ger döva en röst mot våld i hemmet

Foto: Fala Mulher Association – Voice of Silence

I Brasilien rapporterar för varje timme som passerar en person med funktionsnedsättning ett fall av våld i hemmet. Denna insikt presenterades av Fala Mulher Association, en kvinnoorganisation som dedikerat sig till att bekämpa våld i hemmet. Armando Araújo och Otávio Mastrogiuseppe, kreatörer på den brasilianska företaget We, har berättar att de nu har en kampanj på teckenspråk som ger döva personer en röst mot våldsutövare.

Som en respons på kvinnoorganisationens presentation skapade We kampanjen ”Tystnadens Röst” med syftet att skydda och stödja döva och hörselskadade offer för våld i hemmet. Denna kampanj är ett samarbete mellan We och den brasilianska TV-kanalen SBT. I varje program av SBT brukar de lägga upp en varningstext med rekommenderad åldersgräns för aktuellt program, som visas i början av varje program. I den här kampanjen ”hackas” varningen med att införa en person som tecknar på LIBRAS, brasilianskt teckenspråk.

Medan den vanliga texten visas på skärmen, sänder teckenspråkstolken ”dolda” meddelanden som når ut till publiken. Dessa meddelanden ges innan 14 program per dag, sju dagar i veckan. Meddelandena uppmanar till handling och informerar om att offren inte längre behöver kämpa ensamma och att de nu kan rapportera våldet på teckenspråk via en hemsida.

I en intervju med nyhetssidan Little Black Book berättade Armando och Otávio om hur de lyckades få TV-kanalen SBT att omfamna och producera idén. Kampanjen har en omfattande räckvidd, inklusive TV-reklam, digitala medier, sociala medier och andra kanaler.

Brasilien har en hög täckning av befolkningen tillgång till TV, ungefär 88%, vilket gör SBT:s program tillgängliga för nästan hela befolkningen, inklusive döva och hörselskadade kvinnor som är offer för våld i hemmet. Detta gjorde varningstexterna med rekommenderad åldersgräns till en effektiv kanal för att direkt nå ut till denna målgrupp.

”Tystnadens Röst” är inte bara en kampanj, det är en strategisk åtgärd för att ge döva och hörselskadade en specifik och direkt väg till hjälp och stöd. För att garantera att kampanjen var användbar och säker för målgruppen involverades yrkesverksamma personer med hörselnedsättning i processen. Detta bidrog till att kampanjen blev effektiv.

En fråga som uppstod var om förövare skulle kunna uppfatta de dolda meddelandena och därmed öka risken för offren men enligt Armando och Otávio var detta inte en oroande faktor eftersom majoriteten av SBT:s publik är kvinnor.

”Tystnadens Röst” är en del av en bredare kampanj från kvinnoorganisationen Fala Mulher Association som strävar efter att stödja alla offer för våld i hemmet, oavsett funktionshinder. Kampanjen fortsätter att växa och utvecklas, med nya samarbeten och initiativ som involverar partners som TikTok och andra TV-kanaler.

Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *