Isabel Engwall en av sex finalister till Årets Örebroare 2023

Foto: Privat

Sedan 1996 har priset för Årets Örebroare delats ut till en person som har gjort något utöver det vanliga för att hjälpa människor. I år fick tidningen Nerikes Allehanda ett hundratal nomineringar. Sex finalister har valts ut och presenterats i tidningen där det nu går att rösta fram till den 23 maj. En av finalisterna är döva Isabel Engwall.

Isabel är 43 år och har kämpat för dövas rättigheter sedan hon var barn. Hon har aldrig låtit sin dövhet hindra henne från att göra skillnad i samhället. Nu har Isabel blivit nominerad till Årets Örebroare för sitt engagemang och sin kamp för att förbättra situationen för döva i arbetslivet och samhället i stort. Vinnaren av Årets Örebroare kommer att presenteras efter att röstningen avslutats.

När Isabels familj upptäckte att hon var döv, flyttade de till Kumla. Hon gick på Birgittaskolan och som tonåring drömde hon om att bli åklagare eller advokat. År 2020 blev Isabel den första döva nämndemannen i Sverige. I rollen som nämndeman ser Isabel en möjlighet att visa att döva personer kan bidra på samma sätt som hörande, något som flera visat att de tvivlat på. Idag är Isabel nämndeman i Örebro tingsrätt, men de har ännu inte bestämt sig för hur hennes uppdrag ska genomföras på grund av oklarheter kring teckenspråkstolkningens finansiering.

Isabels bidrag till samhället är en påminnelse om vikten av att kämpa för rättvisa och jämlikhet för alla medborgare, oavsett bakgrund eller förmåga.

Tine Hedin

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *