Israel inte längre gästland vid Clin d´oeil Festival 2024

Foto: Instagram @festival_clindoeil

Den internationella prestigefyllda festivalen Clin d’oeil, tillägnat teckenspråkskonsten, som kommer att äga rum från 4 till 7 juli 2024 i Reims, tillkännagav på sociala nätverk i fredags att gästlandets status som normalt tillskrivs Israel upphävs. Uttalandet väckte frågor och kritik. För att förstå orsakerna och historien bakom detta beslut kontaktade MediaPi (den franska motsvarighet till Teckenrapport) David de Keyser, festivalens ledare.

Han berättade att festivalen, som hålls vartannat år, brukar välkomna ett gästland för att lyfta fram dess kultur, språk och konstnärliga skapelser. För över ett år sedan föll valet på Israel. När konflikten mellan Israel och Hamas på Gazaremsan bröts ut var det först osäkerhet kring kommunikationen mellan festivalteamet och de döva israelerna. Sedan var det svårt att bedöma omfattningen av konflikten. Nyligen valde Israels dövförbund att dra sig ur. Det resulterade då i beslutet, i samförstånd med förbundet, att avboka Israel som gästland.

Under onsdag kväll anordnades en livesändning mellan Eti Schwerzberg, ordföranden för Israels dövförbund, och David, för att förtydliga beslutet. Andra frågor dök upp, särskilt om festivalbesökarnas säkerhet på grund av potentiella spänningar mellan döva israeler och döva araber. Festivalchefen bekräftade sitt åtagande att garantera säkerheten för alla deltagare.

David understryker att festivalen inte tar parti för Israel eller Palestina; dess primära mål är att kunna välkomna alla döva, oavsett ursprung och religion, och att fira dövsamhället och konsten på teckenspråk.

Skrivet av Sarah Massiah, MediaPi

Översatt av Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *