Kampen om rätt till tolk höll på att förstöra hela Tinas karriär

Foto: Tina Yalcin

Efter en lång resa har Tina äntligen nått sin dröm om att bli en professionell hårstylist och makeupartist. En resa som varit kantad av kamp och uppgivenhet eftersom Tina inte haft rätt till tolk. Med en passion för hår sedan barndomen och en stark kreativ ådra, tog Tina för 25 år sedan mod till sig och sökte till en skola i London för att utbilda sig. Dock stötte hon på ett avgörande hinder, hon fick ingen tolk. Trots upprepade försök att studera både i London och Sverige ledde tolkproblemen till att Tina till slut gav upp.

År 2019 beslöt sig Tina för att ge sitt kall en andra chans och sökte sig till en hårstylistutbildning. Den här gången fick hon både tolk och certifikat, vilket öppnade för nya möjligheter. Efter tre år väcktes Tinas intresse för brudmakeup. Hon bestämde sig för att utbilda sig till makeupartist, men stötte än en gång på tolkproblem. Som egenföretagare hade Tina ingen rätt till tolk och behövde bekosta tolkarna själv. Trots avslag från Arbetsförmedlingen och Tolkcentralen gav hon inte upp. Ett samarbete med Stockholms universitet möjliggjorde praktik för tolkelever hos Tina, och därigenom kunde hon trotsa motgångarna och genomföra sin utbildning.

Drömmen om att kunna arbeta med bröllop har förverkligats när hon nu är professionell hårstylist och makeupartist. Trots pandemins utmaningar och den pågående striden om rätten till tolk som egen företagare, ger Tina inte upp. Tina har försett Sveriges Dövas Riksförbund, SDR, med dokumentation och fallbeskrivningar till deras intressepolitiska arbete för att förbättra tolksituationen. För Tina vill kämpa för alla andra i samma sits. Tina menar att rätten till tolk borde vara självklar, oavsett om du är frilansare/egenföretagare eller inte.

Tinas framtidsplaner sträcker sig mot varierade uppdrag inom foto, film, teater, modevisningar och projektarbete. Med framtiden framför sig står Tina med öppna armar och ser fram emot de utmaningar och möjligheter som väntar henne.

Tina Yalcin och Tine Hedin

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *