Konstfestival för döva i Nordirland

Foto: Deaf Art Festival 2024

Under sista helgen i mars hölls konstfestivalen Deaf Arts Festival i Belfast, Nordirland. En festival som bland annat erbjöd föreställningar, skådespelarworkshops, guidade galleriturer, workshops i gatukonst och utställningar av hantverk. En av festivalens höjdpunkter var teaterföreställningen ”The Fisherman’s Friend”. Teatern handlar om en fiskare och en drömsk flicka.

Föreställningen skapades av både döva och hörande som kombinerade musik, sång, teckenspråk, och dockteater i ett visuellt berättande. Regissören och dramatikern Sarah Lyle berättar att de jobbat med föreställningen i tre år och att det varit en upplevelse att samarbeta med döva och hörande. Det är produktionsbolaget Cre8 Theatre som skrivit föreställningen med finansiering av finansieringsbyrån Arts Council of Northern Ireland.

En av byråns chefer Damian Smyth berättar att deras strävan har varit att engagera hela dövsamhället i Nordirland. Genom föreställningen ges en bra möjlighet att främja teckenspråket och dövkulturen.

För konstnären, aktivisten och artisten Paula Clarke, är Fisherman’s Friend mer än bara en teater. Genom att föreställningen inkluderar alla och genom att döva fått huvudroller, ser Paula föreställningen som en symbol för att drömmar och ambitioner kan slå in.

Tine Hedin

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *