Mexikanskt teckenspråk kan erkännas som språkligt arv

Foto: Revistapuntodevista.com

Mexikos kommission för konstitutionella frågor analyserar ett initiativ till en reform. Reformen skulle innebära att man officiellt vill erkänna det mexikanska teckenspråket som en den av delstaten San Luis Potosís språkliga arv.

Initiativet strävar efter att säkerställa att döva får rätt till tvåspråkig undervisning där det ena språket är mexikanskt teckenspråk. Det innebär att det mexikanska teckenspråket behöver ges samma rättsliga status som de inhemska språken och kulturerna i Mexiko.

Tidigare reformer har försökt att minska teckenspråkets status till ett ”tillgängligt kommunikationsformat”, vilket har väckt oro inom den mexikanska dövrörelsen. Genom att stärka teckenspråkets ställning i utbildningssystemet hoppas de att initiativet gör att det blir rättvisa förhållanden för döva.

Mexikanskt teckenspråk används över hela landet, vilket gör att detta erkännande inte bara skulle gynna delstaten San Luis Potosís, utan det skulle främja hela statens språkpolitik. Om det mexikanska teckenspråket erkänns som språkligt arv kan Mexiko göra historiska framsteg i nationens språkliga arv.

Tine Hedin

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *